panele led.jpg
LED panelek technológiájának összehasonlítása: közvetett-közvetlen fényelosztás

A fény modern szerepe ma sokkal összetettebb, mint akár csak néhány evvel ezelőtt, mivel jelenleg nem csak a minket körülvevő világ láthatóságának biztosítására szolgál. Ma a fényre olyan tényezőként tekintenek, amely pozitív hatással lehet a közérzetünkre, növelheti a munkateljesítményünket, sőt – megfelelő eszközök alkalmazása mellett – vezérelheti a biológiai óránkat is.

Elfogadottá vált az a nézet, hogy a közérzetünkre döntő hatással vannak a fénynek olyan paraméterei, mint a színhőmérséklet, a fényerősség vagy a zavaró káprázási index. De az is nagyon fontos, hogy milyen módon oszlik el a fény a helyiségben.  
A LED technológia fejlődésének köszönhetően gyakorlatilag tetszőlegesen tudjuk szabályozni a fény eloszlását, ami különösen fontos munkahelyek megvilágításánál – a raktárcsarnokoktól kezdve, az üzlethelyiségeken át, a kisebb irodákig.  Tehát amikor a világítás vásárlását tervezzük, érdemes figyelmet fordítani a világítótestek szerkezetének olyan alapvető paraméterére, mint a fényelosztás módja. Ennek nagyon nagy a hatása más, a közérzetünket és a munka minőségét befolyásoló paraméterekre.


A belső világítással szemben támasztott követelmények szigorúak – a jól tervezett világításnak egyenletesnek lennie, jelentősebb árnyékok nélkül, alacsony UGR káprázási indexszel. Hogy eleget lehessen tenni ezeknek a követelményeknek, megfelelő lámpatesteket kell használni, amelyek az adott helynek megfelelő módon osztják el a fényt. A fény elosztásának két alapvető módszere van: a közvetlen és a közvetett.

 

 

A közvetlen fényelosztás azt jelenti, hogy a lámpatestben elhelyezett fényforrás közvetlenül a munkafelületre sugározza a fényt, minden visszaverődés nélkül.

Ezzel a megoldással nagyobb fényerősséget lehet elérni az adott munkaterületen, ami gyakran követelmény, teljesítve ezzel a beltéri megvilágításra vonatkozó európai szabványt.

Továbbá, a fény elosztásának ez a módja hatékonyabb, mivel nem jönnek létre abszorpciós veszteségek, mint más felületekről történő visszaverődéskor.

A megoldás hibái: nagyobb szintű zavaró káprázás, nem kívánt tükröződések a megvilágított tárgyakról, valamint árnyak keletkezésének lehetősége a plafonon és az oldalfalakon („cave effect”). 

 

 

A közvetett fényelosztás azt jelenti, hogy a fényforrás nem közvetlenül világítja meg a munkaterületet, a fénysugarak más felületekről visszaverődve jutnak el oda.

A legjobban azok a felületek lesznek megvilágítva, amelyekről először verődik vissza a fény, vagyis a mennyezet, illetve a falak.

Az ilyen típusú lámpatesteknek köszönhetően képesek vagyunk egyenletes fényeloszlást elérni az összes falon, sötét foltok és árnyékok nélkül.  

Az ilyen fényelosztású világítást a közvetlen elosztásúnál kellemesebbnek tartják.

Továbbá a fényelosztás közvetett módja optikailag megnöveli a megvilágított felületeket. Előnye még a közvetett fényelosztásnak az alacsony UGR index, ami a helyiség egészének egyenletesebb megvilágításával sokkal jobb munkakörülményeket hoz létre.
 


A fény közvetett és közvetlen elosztásának is megvan a maga rendeltetése és alkalmazása a különböző típusú helyiségekben. A közvetlen fényelosztásnak a legnagyobb jelentősége azokon a helyeken van, ahol az a fontos, hogy a munkaterület nem túl nagy, kiválasztott részét világítsák meg. A közvetett fényelosztás jobban használható irodákban és üzlethelyiségekben, ahol elsősorban a teljes helyiség egyenletes megvilágítása a cél. 

A közvetett fényelosztású lámpatestre példa a LED panel, ahol a LED modul formájában megjelenő fényforrás az oldalsó, alumínium kereten van elhelyezve. A fény a munkafelülethez képest 90°-os szögben lép ki, a panelben található, speciális anyag pedig megtöri az így kilépő fényt, és a munkafelület irányába sugározza tovább. Köszönhetően annak, hogy a fénysugár megtörik a panelben, kisebb lesz az UGR index, végső hatásként pedig jobb lesz a helyiség megvilágítottsága. Ezek a tényezők azt mutatják, hogy a LED panel az egyik legjobb választás területek megvilágítására irodákban és üzlethelyiségekben.

Az ajánlatunkban kétfajta panel található. Az első, a VELA lámpatest sorozat, 21 alatti UGR indexszel, sima bevonatú diffúzorral, kitűnően használható pl. üzlethelyiségekben. A másik paneltípus a GLARE, amelyben speciális, mikro prizmás lencsét alkalmaztak, ami még tovább töri a fénysugarat. Ennek eredményeként a GLARE panelek UGR indexe 19 alatti, ami ideálissá teszi őket irodai és iskolai terek megvilágításához. A VELA és GLARE panelek fontos előnye, hogy rendelkeznek az Állami Közegészségügyi Intézet [Państwowy Zakład Higieny] tanúsítványával, amely garantálja, hogy biztonságosan használhatók akár speciális rendeltetésű helyiségekben is.

 

Tekintse meg a LED paneleket az ajánlatunkban:

Bibliográfia:
[1] The Lighting Handbook, Zumtobel
[2] Indoor lightining Guide, ERCO