led w oprawach hermetycznych.jpg
Klasszikus, hermetikus lámpatestekbe épített LED fényforrások

Gondolkodott-e már azon, mi történik a LED lámpákkal, ha zár lámpatestekbe szerelik be őket? Milyen hatása van ennek a LED fényforrásra? A LED-POL, mint a piacon lévő, kevés LED fényforrásgyártó egyike, úgy döntött, hogy tudományos kutatókkal együttműködve mélyebben megvizsgálja ezt a problémát.

A krakkói Bányászati és Kohászati Akadémiával együtt egy sor tudományos vizsgálatot hajtottunk végre, ami lehetővé tette, hogy komplex ismeretekre tegyünk szert a zárt lámpatestekben található LED fényforrásokra ható tényezőkről, és az ilyen típusú felépítés következményeiről.   

A vizsgálatok végrehajtását az az észrevehető tendencia indokolta, hogy LED fényforrásokat szereljenek E27 foglalatú, zárt lámpatestekbe.

A teszteket A60 E27 típusú LED lámpákon végezték, amelyek teljesítménye: 8W, 10W, 12W, 14W és 15W volt; különböző, IP20, IP44 és IP65 védettséggel, és különféle szerkezettel.

A vizsgálatokat a LED-POL cég megbízásából végezték, tudományos intézetben, a Bányászati és Kohászati Akadémia Energetikai és Tüzelőanyag Karán, a Fenntartható Energiafejlesztés tanszéken. A vizsgálat a lámpa üzemi hőmérsékletének mérésén alapult, a paramétereknek kb. 1h világítás utáni stabilizálódása után, zárt lámpatestben, valamint az E27 lámpatestbe becsavart lámpával, termovíziós kamera segítségével.

A vizsgálatok végrehajtása után a tudományos intézet által készített jelentésből azt a következtetést lehet levonni, hogy ha LED lámpát bezárják egy zárt lámpatestbe, az a szabadon működő lámpához viszonyítva átlagosan 10°C-kal megemeli az üzemi hőmérsékletét. A maximális hőmérsékletemelkedést az un. csatornás lámpatestben figyelték meg, ahol az üzemi hőmérséklet emelkedése elérte a 20°C-ot is.  Az ilyen nagy hőmérsékletemelkedés a deklarált élettartamhoz képest csaknem 90%-kal csökkenti a LED lámpa élettartamát, ami 15000h-nál körülbelül 1500h-t ad. 

 

 

A LED lámpa élettartamának a független forrás vizsgálataiból származó 2. sz. ábrán látható csökkenése szintén igazolja, hogy a LED lámpa üzemi hőmérsékletének emelkedése lerövidíti az élettartamát.

A LED lámpa üzemi hőmérsékletének 11°C-os emelése akár 57%-kal is csökkenti a LED dióda élettartamát. 

A fenti grafikon a fénysugarat illusztrálja az idő függvényében:

63ºC és 74ºC

• a csatlakozás hőmérsékletének 11°C emelkedésével, a becsült élettartam 57%-kal csökken, (37 000 óráról körülbelül 16 000 órára)

A gyártók, a zárt lámpatest tervezésekor, figyelembe veszik a maximális teljesítményfelvételt, ami terhelheti a lámpatestet, viszont nem veszik figyelembe a hőháztartást, ami nagyon fontos tényező LED fényforrások alkalmazásának esetén.

Például, a zárt lámpatest csomagolásán találhatunk egy felírást pl. max. 60W; ez a felirat közönséges izzólámpa beszerelésére vagy a megengedett maximális terhelésre vonatkozik, nem pedig LED lámpa használatára. LED lámpa alkalmazása esetén a helyes maximális terhelés 10W kell legyen, a hőháztartás (hőcsere a környezettel) figyelembevételénél, csatornás lámpatestek esetében pedig 6W maximális teljesítményű LED fényforrást kellene beszerelni. 

Az empirikus vizsgálatok igazolják, hogy összefüggés áll fenn a LED lámpa élettartama és az üzemelésének körülményei (un. hőháztartás) között. Megvizsgáltuk ezt az összefüggést a saját lámpatesteinkben, ami lehetővé tette a megfelelő LED lámpák megválasztásának optimalizálását a cég portfóliójában található, bármelyik zárt típusú, cserélhető fényforrású lámpatesthez. Ez az információ benne van a műszaki dokumentációban, megtalálható a termékeink csomagolásán, valamint a promóciós anyagokban is (példa: 3. ábra). 

 

3. ábra: LED-POL katalógus 2018

Összefoglalva: ha nem jól választják meg a fényforrást a cserélhető fényforrású, zárt lámpatestekhez, az radikálisan csökkenti a LED lámpa élettartamát, a névlegeshez képest akár 90%-kal is. Ezért a zárt lámpatestekben lévő, hagyományos GLS fényforrások cseréjének nagyon fontos aspektusa a megfelelő teljesítményű LED lámpa megválasztása, vagy integrált LED fényforrású lámpatest vásárlása. 

 

Tekintse meg, milyen cserélhető LED E27 fényforrású, zárt lámpatest található az ajánlatunkban:

Forrásanyagok: 

[1] AGH Krakkó, „Különféle körülmények között üzemelő LED lámpa hőmérsékletének összehasonlítása” kutatási jelentés, 10.04.2017 Mateusz Szubel okl. mérn., Beata Matras mérn., Bartosz Tomczyk mérn. 
[2] US department of Energy 
[3] Saját források